Приказ основних података о документу

Omega-3 masne kiseline u neurološkim bolestima

dc.creatorPavlović, Dragan
dc.creatorPavlović, Aleksandra M.
dc.date.accessioned2021-06-09T13:48:55Z
dc.date.available2021-06-09T13:48:55Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn0354-2726
dc.identifier.urihttp://rfasper.fasper.bg.ac.rs/handle/123456789/601
dc.description.abstractOmega-3 long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs) are essential fatty acids necessary for normal cell membrane function, that are defficient in contemporary diet. They have anti-inflammatory properties and are involved in gene expression, cellular signaling and membrane organization. Omega-3 LC-PUFAs are involved in stimulaton of blood circulation, increase in the breakdown of fibrin, and also may reduce blood pressure, and given in food can significant decrease the thickness of the carotid arteries. Supplements with omega-3 fatty acids can help control seizures in pharmacoresistent epilepsy. Higher intake of omega-3 PUFAs can lower relative risk of dementia incidence or progression and improve memory in healty elderly volunteers. Higher fish intake was found to lower risk for multiple sclerosis and arrest its progression. Favourable effects are also found in Huntington’s disease and headache.en
dc.description.abstractOmega-3 polinezasićene masne kiseline dugih lanaca (LC-PUFAs) su esencijalne masne kiseline neophodne za normalno funkcionisanje ćelijske membrane, i koje su u savremenoj ishrani deficijentne. Ove masne kiseline imaju anti-inflamatorna svojstva i uključene su u genske ekspresije, celularnu signalizaciju i organizaciju membrane. Omega-3 LC-PUFAs su uključene u stimulaciju cirkulacije, povećanje razgradnje fibrin, a takođe mogu da smanje krvni pritisak i date u hrani mogu da značajno smanje debljinu zida karotidnih arterija. Suplementi sa omega-3 masnim kiselinama mogu da pomognu u kontroli napada farmakorezistentne epilepsije. Veći unos omega-3 PUFAs može da smanji relativni rizik od demencije ili učestalost napredovanja i da poboljša memoriju zdravih starijih volontera. Pronađeno je da viši unos ribe može da smanji rizik za oboljevanje od multiple skleroze i zaustavi njeno napredovanje. Povoljni efekti se takođe mogu naći u Hantingtonovoj bolesti i glavoboljama.sr
dc.publisherKlinički centar - Institut za neurologiju, Beograd i Institut za psihijatriju, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/175033/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceAktuelnosti iz neurologije, psihijatrije i graničnih područja
dc.subjectomega-3 fatty acidsen
dc.subjectpolyunsaturated fatty acidsen
dc.subjectdementiaen
dc.subjectepilepsyen
dc.subjectmultiple sclerosisen
dc.subjectomega-3 masne kiselinesr
dc.subjectpolinezasićene masne kiselinesr
dc.subjectdemencijasr
dc.subjectepilepsijasr
dc.subjectmultipla sklerozasr
dc.titleNeurological diseases and omega 3 fatty acidsen
dc.titleOmega-3 masne kiseline u neurološkim bolestimasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage41
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other20(1-2): 35-41
dc.citation.rankM53
dc.citation.spage35
dc.citation.volume20
dc.identifier.fulltexthttp://rfasper.fasper.bg.ac.rs/bitstream/id/527/598.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_601
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу