Neurological diseases and omega 3 fatty acids
Omega-3 masne kiseline u neurološkim bolestima
Abstract
Omega-3 long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs) are essential fatty acids necessary for normal cell membrane function, that are defficient in contemporary diet. They have anti-inflammatory properties and are involved in gene expression, cellular signaling and membrane organization. Omega-3 LC-PUFAs are involved in stimulaton of blood circulation, increase in the breakdown of fibrin, and also may reduce blood pressure, and given in food can significant decrease the thickness of the carotid arteries. Supplements with omega-3 fatty acids can help control seizures in pharmacoresistent epilepsy. Higher intake of omega-3 PUFAs can lower relative risk of dementia incidence or progression and improve memory in healty elderly volunteers. Higher fish intake was found to lower risk for multiple sclerosis and arrest its progression. Favourable effects are also found in Huntington’s disease and headache.
Omega-3 polinezasićene masne kiseline dugih lanaca (LC-PUFAs) su esencijalne masne kiseline neophodne za normalno funkcionisanje ćelijske membrane, i koje su u savremenoj ishrani deficijentne. Ove masne kiseline imaju anti-inflamatorna svojstva i uključene su u genske ekspresije, celularnu signalizaciju i organizaciju membrane. Omega-3 LC-PUFAs su uključene u stimulaciju cirkulacije, povećanje razgradnje fibrin, a takođe mogu da smanje krvni pritisak i date u hrani mogu da značajno smanje debljinu zida karotidnih arterija. Suplementi sa omega-3 masnim kiselinama mogu da pomognu u kontroli napada farmakorezistentne epilepsije. Veći unos omega-3 PUFAs može da smanji relativni rizik od demencije ili učestalost napredovanja i da poboljša memoriju zdravih starijih volontera. Pronađeno je da viši unos ribe može da smanji rizik za oboljevanje od multiple skleroze i zaustavi njeno napredovanje. Povoljni efekti se takođe mogu naći u Hantingtonovoj bolesti i glavoboljama.
Keywords:
omega-3 fatty acids / polyunsaturated fatty acids / dementia / epilepsy / multiple sclerosis / omega-3 masne kiseline / polinezasićene masne kiseline / demencija / epilepsija / multipla sklerozaSource:
Aktuelnosti iz neurologije, psihijatrije i graničnih područja, 2012, 20, 1-2, 35-41Publisher:
- Klinički centar - Institut za neurologiju, Beograd i Institut za psihijatriju, Beograd
Funding / projects:
Collections
Institution/Community
rFASPERTY - JOUR AU - Pavlović, Dragan AU - Pavlović, Aleksandra M. PY - 2012 UR - http://rfasper.fasper.bg.ac.rs/handle/123456789/601 AB - Omega-3 long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs) are essential fatty acids necessary for normal cell membrane function, that are defficient in contemporary diet. They have anti-inflammatory properties and are involved in gene expression, cellular signaling and membrane organization. Omega-3 LC-PUFAs are involved in stimulaton of blood circulation, increase in the breakdown of fibrin, and also may reduce blood pressure, and given in food can significant decrease the thickness of the carotid arteries. Supplements with omega-3 fatty acids can help control seizures in pharmacoresistent epilepsy. Higher intake of omega-3 PUFAs can lower relative risk of dementia incidence or progression and improve memory in healty elderly volunteers. Higher fish intake was found to lower risk for multiple sclerosis and arrest its progression. Favourable effects are also found in Huntington’s disease and headache. AB - Omega-3 polinezasićene masne kiseline dugih lanaca (LC-PUFAs) su esencijalne masne kiseline neophodne za normalno funkcionisanje ćelijske membrane, i koje su u savremenoj ishrani deficijentne. Ove masne kiseline imaju anti-inflamatorna svojstva i uključene su u genske ekspresije, celularnu signalizaciju i organizaciju membrane. Omega-3 LC-PUFAs su uključene u stimulaciju cirkulacije, povećanje razgradnje fibrin, a takođe mogu da smanje krvni pritisak i date u hrani mogu da značajno smanje debljinu zida karotidnih arterija. Suplementi sa omega-3 masnim kiselinama mogu da pomognu u kontroli napada farmakorezistentne epilepsije. Veći unos omega-3 PUFAs može da smanji relativni rizik od demencije ili učestalost napredovanja i da poboljša memoriju zdravih starijih volontera. Pronađeno je da viši unos ribe može da smanji rizik za oboljevanje od multiple skleroze i zaustavi njeno napredovanje. Povoljni efekti se takođe mogu naći u Hantingtonovoj bolesti i glavoboljama. PB - Klinički centar - Institut za neurologiju, Beograd i Institut za psihijatriju, Beograd T2 - Aktuelnosti iz neurologije, psihijatrije i graničnih područja T1 - Neurological diseases and omega 3 fatty acids T1 - Omega-3 masne kiseline u neurološkim bolestima EP - 41 IS - 1-2 SP - 35 VL - 20 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_601 ER -
@article{ author = "Pavlović, Dragan and Pavlović, Aleksandra M.", year = "2012", abstract = "Omega-3 long chain polyunsaturated fatty acids (LC-PUFAs) are essential fatty acids necessary for normal cell membrane function, that are defficient in contemporary diet. They have anti-inflammatory properties and are involved in gene expression, cellular signaling and membrane organization. Omega-3 LC-PUFAs are involved in stimulaton of blood circulation, increase in the breakdown of fibrin, and also may reduce blood pressure, and given in food can significant decrease the thickness of the carotid arteries. Supplements with omega-3 fatty acids can help control seizures in pharmacoresistent epilepsy. Higher intake of omega-3 PUFAs can lower relative risk of dementia incidence or progression and improve memory in healty elderly volunteers. Higher fish intake was found to lower risk for multiple sclerosis and arrest its progression. Favourable effects are also found in Huntington’s disease and headache., Omega-3 polinezasićene masne kiseline dugih lanaca (LC-PUFAs) su esencijalne masne kiseline neophodne za normalno funkcionisanje ćelijske membrane, i koje su u savremenoj ishrani deficijentne. Ove masne kiseline imaju anti-inflamatorna svojstva i uključene su u genske ekspresije, celularnu signalizaciju i organizaciju membrane. Omega-3 LC-PUFAs su uključene u stimulaciju cirkulacije, povećanje razgradnje fibrin, a takođe mogu da smanje krvni pritisak i date u hrani mogu da značajno smanje debljinu zida karotidnih arterija. Suplementi sa omega-3 masnim kiselinama mogu da pomognu u kontroli napada farmakorezistentne epilepsije. Veći unos omega-3 PUFAs može da smanji relativni rizik od demencije ili učestalost napredovanja i da poboljša memoriju zdravih starijih volontera. Pronađeno je da viši unos ribe može da smanji rizik za oboljevanje od multiple skleroze i zaustavi njeno napredovanje. Povoljni efekti se takođe mogu naći u Hantingtonovoj bolesti i glavoboljama.", publisher = "Klinički centar - Institut za neurologiju, Beograd i Institut za psihijatriju, Beograd", journal = "Aktuelnosti iz neurologije, psihijatrije i graničnih područja", title = "Neurological diseases and omega 3 fatty acids, Omega-3 masne kiseline u neurološkim bolestima", pages = "41-35", number = "1-2", volume = "20", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_601" }
Pavlović, D.,& Pavlović, A. M.. (2012). Neurological diseases and omega 3 fatty acids. in Aktuelnosti iz neurologije, psihijatrije i graničnih područja Klinički centar - Institut za neurologiju, Beograd i Institut za psihijatriju, Beograd., 20(1-2), 35-41. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_601
Pavlović D, Pavlović AM. Neurological diseases and omega 3 fatty acids. in Aktuelnosti iz neurologije, psihijatrije i graničnih područja. 2012;20(1-2):35-41. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_601 .
Pavlović, Dragan, Pavlović, Aleksandra M., "Neurological diseases and omega 3 fatty acids" in Aktuelnosti iz neurologije, psihijatrije i graničnih područja, 20, no. 1-2 (2012):35-41, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_601 .