Приказ основних података о документу

dc.contributorKrnjaja, Živka
dc.contributorSenić Ružić, Mirjana
dc.contributorMilošević, Zorica
dc.creatorPopović-Ćitić, Branislava
dc.creatorBukvić Branković, Lidija
dc.creatorStojanović, Marija
dc.creatorKovačević-Lepojević, Marina
dc.creatorParaušić, Ana
dc.creatorKovačević, Milica
dc.date.accessioned2024-01-11T09:34:10Z
dc.date.available2024-01-11T09:34:10Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-86-80712-45-1
dc.identifier.urihttp://ipir.ipisr.org.rs/handle/123456789/803
dc.identifier.urihttp://rfasper.fasper.bg.ac.rs/handle/123456789/5369
dc.description.abstractProces socijalno-emocionalnog učenja ocenjuje se važnim faktorom akademskog postignuća,pozitivnog socijalnog ponašanja i adekvatnog emocionalnog funkcionisanja učenika.Uvažavajući značaj primene nastavnih praksi koje promovišu socijalno-emocionalno učenje,realizovano je istraživanje sa ciljem procene percepcije nastavnika o učestalosti i uspešnostikorišćenja nastavnih praksi u uslovima pandemijskog obrazovanja, i to onih koje su primarnousmerene na pozitivne socijalne interakcije. Na uzorku od 817 nastavnika osnovnih škola,primenom anketnog upitnika zasnovanog na samoproceni, utvrđeno je da nastavnici uspešnoi na redovnom nivou primenjuju prakse zasnovane na toplini i podršci, te odgovarajućemgovoru nastavnika, dok nešto ređe i sa manje uspeha koriste prakse vezane za disciplinu orijentisanu na učenike, kao i one koje su usmerene na odgovornost i izbor. Zaključuje se daprakse koje promovišu socijalno-emocionalno učenje jesu prisutne u vaspitno-obrazovnomradu tokom pandemije, ali da prostor za njihovo unapređenje, primarno kroz razvijanjekompetencija nastavnika za primenu tehnika socijalno-emocionalnog učenja, postoji.
dc.description.abstractProces socijalno-emocionalnog učenja ocenjuje se važnim faktorom akademskog postignuća, pozitivnog socijalnog ponašanja i adekvatnog emocionalnog funkcionisanja učenika. Uvažavajući značaj primene nastavnih praksi koje promovišu socijalno-emocionalno učenje, realizovano je istraživanje sa ciljem procene percepcije nastavnika o učestalosti i uspešnosti korišćenja nastavnih praksi u uslovima pandemijskog obrazovanja, i to onih koje su primarno usmerene na pozitivne socijalne interakcije. Na uzorku od 817 nastavnika osnovnih škola, primenom anketnog upitnika zasnovanog na samoproceni, utvrđeno je da nastavnici uspešno i na redovnom nivou primenjuju prakse zasnovane na toplini i podršci, te odgovarajućem govoru nastavnika, dok nešto ređe i sa manje uspeha koriste prakse vezane za disciplinu orijentisanu na učenike, kao i one koje su usmerene na odgovornost i izbor. Zaključuje se da prakse koje promovišu socijalno-emocionalno učenje jesu prisutne u vaspitno-obrazovnom radu tokom pandemije, ali da prostor za njihovo unapređenje, primarno kroz razvijanje kompetencija nastavnika za primenu tehnika socijalno-emocionalnog učenja, postoji.
dc.languagesr
dc.publisherBeograd : Filozofski fakultet
dc.publisherBeograd : Institut za pedagogiju i andragogiju
dc.publisherBeograd : Pedagoško društvo Srbije
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceObrazovanje u vreme krize i kako dalje
dc.sourceObrazovanje u vreme krize i kako dalje
dc.subjectsocijalno-emocionalno učenje
dc.subjectnastavne prakse
dc.subjectpandemijsko obrazovanje
dc.subjectsocio-emotional learning
dc.subjectteaching practices
dc.subjectpandemic education
dc.titleNastavne prakse koje promovišu socijalnoemocionalno učenje: korišćenje u uslovima pandemijskog obrazovanja
dc.typearticleen
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage130
dc.citation.spage125
dc.identifier.fulltexthttp://rfasper.fasper.bg.ac.rs/bitstream/id/10985/Nastavne_prakse_koje_promovisu_socijalno_emocionalno_ucenje_2022.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_5369
dc.type.versionpublished Version


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу