rFASPER - Repository of the Faculty of Special Education and Rehabilitation
Faculty of Special Education and Rehabilitation
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   rFASPER
  • rFASPER
  • Master radovi / Master`s thesis
  • View Item
  •   rFASPER
  • rFASPER
  • Master radovi / Master`s thesis
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Navike u ishrani kod osoba s poremećajem iz spektra autizma

Authorized Users Only
2021
Authors
Stojanović, Neda
Master Thesis (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Здраве навике у исхрани су један од есенцијалних фактора адекватног развијања детета. Оне се формирају од најранијег узраста, усавршавају се и трају током живота. Развој ових навика код деце типичног развоја пролази кроз одређене фазе и при томе се и родитељи и дете сусрећу са новим изазовима, које у извесном временском периоду превазилазе. Код деце с поремећајем из спектра аутизма, овај процес има идентичне фазе, али се јављају изазови који могу да перзистирају током читавог живота. Тада настаје стрес и исфрустрираност, како за децу са поремећајем из спектра аутизма, тако и за њихове родитеље. Циљ овог рада је да се прегледом доступне литературе издвоје и анализирају радови чији су предмет истраживања навике и проблеми у исхрани код деце и одраслих са поремећајем из спектра аутизма, као и интервенције којим се успешно делује на те проблеме. Претрага литературе вршена је уз помоћ Google Scholar-а. Добијени резултати показују да мајке деце са поремећајем из спектра аутизма пријављуј...у потешкоће, које се најчешће односе на избегавање хране због текстуре, амбалаже, укуса, мириса или пак на приврженост намирницама које нису довољно хранљиве. Узрок томе су и проблеми сензорне обраде, проблеми са гастроинтестиналним трактом, али и околина која може поспешити или умањити ове потешкоће. Са потешкоћама се перзистентно суочавају и одрасле особе са поремећајем из спектра аутизма, иако неке од њих успевају да их превазиђу уз помоћ породице, пријатеља или процеса осамостаљивања. Такође, у раду је приказан и одређен број интервенција које су се показале као успешне у побољшању исхране код деце са поремећајем из спектра аутизма, као што су обуке родитеља, EAT UP интервенција и метод давања низа јасних инструкција за које постоји висока вероватноћа да ће их испитаник реализовати. Благовремено откривање тешкоћа у храњењу и разлога који до тих тешкоћа доводе, могу омогућити да родитељи и стручњаци заједно дођу до најоптималнијег решења, које неће бити стресно ни по дете ни по мајку, односно особу која о детету брине и која га храни.

Healthy eating habits is one of the most important factors in child’s development. These habits are formed in toddlerhood and last a lifetime. Development of these habits in typically developing children undergoes different phases, each bringing new challenges to children and their parents. In children with autism, this process has these identical phases, but additional challenges are met that can last their whole lifetime. When children with autism and their parents are unable to overcome such challenges they grow frustrated and stressed. The aim of this work is to, through available resources, specify and analyze the researches on eating habits and problems in children and adults with autism spectrum disorder, as well as the intervention that can successfully help in dealing with these issues. Google Scholar was used to search for the appropriate research papers. Final results show that the mothers of children with autism report difficulties, most frequently in the children’ avoida...nce of certain foods due to their texture, packaging, taste or smell, and in children’ choice of foods with poor nutritional qualities. Some of the main causes for these difficulties are sensory experiences of food, problems with gastrointestinal tract, as well as the environment, which can either reinforce of weaken these difficulties. Similar difficulties are also encountered by adults with autism, although some of them manage to overcome them with the help of their families, friends, and individualization. In addition to this, this work depicts a number of interventions that proved successful in the promotion of healthy eating habits in children with autism spectrum disorder, such as appropriate training of parents, EAT UP intervention and giving high-probability instructional sequence. Timely discovery of eating difficulties enable parents and experts to find the most suitable solutions that will not be too stressful for the child or the mother, or the caretaker.

Keywords:
аутизам / интервенције / селективност у исхрани / autism / eating selectiveness / interventions
Source:
2021, 1-46
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_4760
URI
http://rfasper.fasper.bg.ac.rs/handle/123456789/4760
Collections
  • Master radovi / Master`s thesis
Institution/Community
rFASPER
TY  - THES
AU  - Stojanović, Neda
PY  - 2021
UR  - http://rfasper.fasper.bg.ac.rs/handle/123456789/4760
AB  - Здраве навике у исхрани су један од есенцијалних фактора адекватног развијања детета. Оне се формирају од најранијег узраста, усавршавају се и трају током живота. Развој ових навика код деце типичног развоја пролази кроз одређене фазе и при томе се и родитељи и дете сусрећу са новим изазовима, које у извесном временском периоду превазилазе. 
Код деце с поремећајем из спектра аутизма, овај процес има идентичне фазе, али се јављају изазови који могу да перзистирају током читавог живота. Тада настаје стрес и исфрустрираност, како за децу са поремећајем из спектра аутизма, тако и за њихове родитеље. Циљ овог рада је да се прегледом доступне литературе издвоје и анализирају радови чији су предмет истраживања навике и проблеми у исхрани код деце и одраслих са поремећајем из спектра аутизма, као и интервенције којим се успешно делује на те проблеме. Претрага литературе вршена је уз помоћ Google Scholar-а. 
Добијени резултати показују да мајке деце са поремећајем из спектра аутизма пријављују потешкоће, које се најчешће односе на избегавање хране због текстуре, амбалаже, укуса, мириса или пак на приврженост намирницама које нису довољно хранљиве. Узрок томе су и проблеми сензорне обраде, проблеми са гастроинтестиналним трактом, али и околина која може поспешити или умањити ове потешкоће. Са потешкоћама се перзистентно суочавају и одрасле особе са поремећајем из спектра аутизма, иако неке од њих успевају да их превазиђу уз помоћ породице, пријатеља или процеса осамостаљивања. Такође, у раду је приказан и одређен број интервенција које су се показале као успешне у побољшању исхране код деце са поремећајем из спектра аутизма, као што су обуке родитеља, EAT UP интервенција и метод давања низа јасних инструкција за које постоји висока вероватноћа да ће их испитаник реализовати. Благовремено откривање тешкоћа у храњењу и разлога који до тих тешкоћа доводе, могу омогућити да родитељи и стручњаци заједно дођу до најоптималнијег решења, које неће бити стресно ни по дете ни по мајку, односно особу која о детету брине и која га храни.
AB  - Healthy eating habits is one of the most important factors in child’s development. These habits are formed in toddlerhood and last a lifetime. Development of these habits in typically developing children undergoes different phases, each bringing new challenges to children and their parents.
In children with autism, this process has these identical phases, but additional challenges are met that can last their whole lifetime. When children with autism and their parents are unable to overcome such challenges they grow frustrated and stressed. The aim of this work is to, through available resources, specify and analyze the researches on eating habits and problems in children and adults with autism spectrum disorder, as well as the intervention that can successfully help in dealing with these issues. Google Scholar was used to search for the appropriate research papers.
Final results show that the mothers of children with autism report difficulties, most frequently in the children’ avoidance of certain foods due to their texture, packaging, taste or smell, and in children’ choice of foods with poor nutritional qualities. Some of the main causes for these difficulties are sensory experiences of food, problems with gastrointestinal tract, as well as the environment, which can either reinforce of weaken these difficulties. Similar difficulties are also encountered by adults with autism, although some of them manage to overcome them with the help of their families, friends, and individualization. In addition to this, this work depicts a number of interventions that proved successful in the promotion of healthy eating habits in children with autism spectrum disorder, such as appropriate training of parents, EAT UP intervention and giving high-probability instructional sequence. Timely discovery of eating difficulties enable parents and experts to find the most suitable solutions that will not be too stressful for the child or the mother, or the caretaker.
T1  - Navike u ishrani kod osoba s poremećajem iz spektra autizma
EP  - 46
SP  - 1
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_4760
ER  - 
@mastersthesis{
author = "Stojanović, Neda",
year = "2021",
abstract = "Здраве навике у исхрани су један од есенцијалних фактора адекватног развијања детета. Оне се формирају од најранијег узраста, усавршавају се и трају током живота. Развој ових навика код деце типичног развоја пролази кроз одређене фазе и при томе се и родитељи и дете сусрећу са новим изазовима, које у извесном временском периоду превазилазе. 
Код деце с поремећајем из спектра аутизма, овај процес има идентичне фазе, али се јављају изазови који могу да перзистирају током читавог живота. Тада настаје стрес и исфрустрираност, како за децу са поремећајем из спектра аутизма, тако и за њихове родитеље. Циљ овог рада је да се прегледом доступне литературе издвоје и анализирају радови чији су предмет истраживања навике и проблеми у исхрани код деце и одраслих са поремећајем из спектра аутизма, као и интервенције којим се успешно делује на те проблеме. Претрага литературе вршена је уз помоћ Google Scholar-а. 
Добијени резултати показују да мајке деце са поремећајем из спектра аутизма пријављују потешкоће, које се најчешће односе на избегавање хране због текстуре, амбалаже, укуса, мириса или пак на приврженост намирницама које нису довољно хранљиве. Узрок томе су и проблеми сензорне обраде, проблеми са гастроинтестиналним трактом, али и околина која може поспешити или умањити ове потешкоће. Са потешкоћама се перзистентно суочавају и одрасле особе са поремећајем из спектра аутизма, иако неке од њих успевају да их превазиђу уз помоћ породице, пријатеља или процеса осамостаљивања. Такође, у раду је приказан и одређен број интервенција које су се показале као успешне у побољшању исхране код деце са поремећајем из спектра аутизма, као што су обуке родитеља, EAT UP интервенција и метод давања низа јасних инструкција за које постоји висока вероватноћа да ће их испитаник реализовати. Благовремено откривање тешкоћа у храњењу и разлога који до тих тешкоћа доводе, могу омогућити да родитељи и стручњаци заједно дођу до најоптималнијег решења, које неће бити стресно ни по дете ни по мајку, односно особу која о детету брине и која га храни., Healthy eating habits is one of the most important factors in child’s development. These habits are formed in toddlerhood and last a lifetime. Development of these habits in typically developing children undergoes different phases, each bringing new challenges to children and their parents.
In children with autism, this process has these identical phases, but additional challenges are met that can last their whole lifetime. When children with autism and their parents are unable to overcome such challenges they grow frustrated and stressed. The aim of this work is to, through available resources, specify and analyze the researches on eating habits and problems in children and adults with autism spectrum disorder, as well as the intervention that can successfully help in dealing with these issues. Google Scholar was used to search for the appropriate research papers.
Final results show that the mothers of children with autism report difficulties, most frequently in the children’ avoidance of certain foods due to their texture, packaging, taste or smell, and in children’ choice of foods with poor nutritional qualities. Some of the main causes for these difficulties are sensory experiences of food, problems with gastrointestinal tract, as well as the environment, which can either reinforce of weaken these difficulties. Similar difficulties are also encountered by adults with autism, although some of them manage to overcome them with the help of their families, friends, and individualization. In addition to this, this work depicts a number of interventions that proved successful in the promotion of healthy eating habits in children with autism spectrum disorder, such as appropriate training of parents, EAT UP intervention and giving high-probability instructional sequence. Timely discovery of eating difficulties enable parents and experts to find the most suitable solutions that will not be too stressful for the child or the mother, or the caretaker.",
title = "Navike u ishrani kod osoba s poremećajem iz spektra autizma",
pages = "46-1",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_4760"
}
Stojanović, N.. (2021). Navike u ishrani kod osoba s poremećajem iz spektra autizma. , 1-46.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_4760
Stojanović N. Navike u ishrani kod osoba s poremećajem iz spektra autizma. 2021;:1-46.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_4760 .
Stojanović, Neda, "Navike u ishrani kod osoba s poremećajem iz spektra autizma" (2021):1-46,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_4760 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the rFASPER Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the rFASPER Repository | Send Feedback

OpenAIRERCUB