Приказ основних података о документу

dc.creatorPopović-Ćitić, Branislava
dc.creatorBukvić, Lidija
dc.creatorPopović, Vesna
dc.creatorNešić, Marija
dc.date.accessioned2021-06-17T13:29:31Z
dc.date.available2021-06-17T13:29:31Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.isbn978-86-84765-51-4
dc.identifier.urihttp://rfasper.fasper.bg.ac.rs/handle/123456789/2623
dc.description.abstractPercepcija položaja dece bez roditeljskog staranja često je uslovljena mišljenjem Lokalne zajednice u pogledu problema sa kojima se ova deca suočavaju, što rezultira Kreiranjem specifičnog, najčešće na predrasudama i stereotipima zasnovanog Odnosa, koji se kreće u dve krajnosti – od neosnovanog pružanja privilegija, uz Postavljanje niskih očekivanja prema deci, do njihovog etiketiranja, marginalizacije I odbacivanja. Drugim rečima, lokalna zajednica prema deci bez roditeljskog Staranja razvija ili izbegavajući ili odnos sažaljenja, a neretko je prisutno Neprepoznavanje potencijala dece i njihove uloge kao aktivnih članova zajednice. U cilju jačanja socijalne integracije dece bez roditeljskog staranja u vršnjačku grupu I užu zajednicu, saradnici centra za pozitivan razvoj dece i omladine – cepora, uz Podršku trag fondacije, balkanskog fonda za demokratiju i fondacije Kin¬der¬per¬spec¬ti¬ve, realizovali su, u periodu od novembra 2015. Godine do juna 2016. Godine, projekat pod nazivom „zajedničkom akcijom do rešenja problema“. Projekat Se sastojao u sprovođenju serije od 20 radionica primenjene drame, na kojima je Učestvovalo 10 dece iz doma „jovan jovanović zmaj“ i 10 dece iz lokalnih osnovnih Škola („zmaj jova jovanović“ i „đura daničić“), uzrasta od 12 do 15 godina. Radionice Su bile usmerene na jačanje saradnje i razumevanja među decom, te mapiranje i izbor Problema koji će se, kroz kreativnu akciju, predstaviti stanovništvu lokalne Zajednice. Zajednički rad rezultirao je kreiranjem pervazivne igre (igre u realnom Prostoru i vremenu) u kojoj su deca prikazala kvalitete i teškoće koje opažaju u samom Naselju, ali i pozvala članove zajednice na akciju u pogledu ličnog doprinosa Rešavanju problema. U pervazivnoj igri, na čijem cilju je postavljena bila i posebna Izložba fotografija, učestvovalo je preko 250 posetilaca iz lokalne zajednice, a Sama deca imala su ulogu voditelja kroz igru. U radu će, pored opisa procesa i rezultata projekta, biti analizirani efekti Ostvareni na menjanje negativnih i jačanje pozitivnih stavova vršnjačke grupe i uže Lokalne zajednice ka deci bez roditeljskog staranja, kao i potencijali primene Pervazivne igre kao sredstva za podsticanje socijalne integracije dece iz osetljivih Grupa.
dc.languagesr
dc.publisherDruštvo defektologa Srbije
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceZbornik rezimea – Međunarodna stručno naučna konferencija„Dani defektologa Srbije” , Novi Sad, 09-12.februar 2017.
dc.subjectdeca bez roditeljskog staranja
dc.subjectsocijalna integracija
dc.subjectpervazivna igra
dc.titleSocijalna integracija dece bez roditeljskog staranja u vršnjačku grupu i užu lokalnu zajednicu: prikaz projekta "Zajedničkom akcijom do rešenja problema"sr
dc.typeconferenceObject
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage85
dc.citation.other: 85-85
dc.citation.spage85
dc.identifier.fulltexthttp://rfasper.fasper.bg.ac.rs/bitstream/id/6215/bitstream_6215.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_2623
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу