Birgermajer, Deneš

Link to this page

Authority KeyName Variants
36dd70c5-19c7-48ef-83b4-091e7cfe58fd
  • Birgermajer, Deneš (2)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Problemi u ishrani kod dece sa poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta

Adamović, Milosav; Birgermajer, Deneš; Sretenović, Ivana; Stošljević, Miodrag

(Univerzitet u Beogradu – Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju / University of Belgrade – Faculty of Special Education and Rehabilitation Publishing Center of the Faculty, 2021)

TY  - CONF
AU  - Adamović, Milosav
AU  - Birgermajer, Deneš
AU  - Sretenović, Ivana
AU  - Stošljević, Miodrag
PY  - 2021
UR  - http://rfasper.fasper.bg.ac.rs/handle/123456789/3799
AB  - Uvod: Veliki broj dece sa poremećajem iz spektra autizma pokazuje probleme u ishrani.
Cilj: Cilj istraživanja je bio da se ispita učestalost problema u ishrani kod dece s poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta.
Metod: Istraživanje je sprovedeno tokom 2021. godine u tri osnovne škole: „NH Dušan Dugalić“, „Miloje Pavlović“ i „Radivoj Popović“. Za prikupljanje podataka korišćen je Kratki inventar ponašanja tokom jela kod osoba sa au- tizmom. Upitnik su popunjavali roditelji. Uzorak istraživanja formiran je od 36 učenika s poremećajem iz spektra autizma, prosečne starosti 132,7±2,01 (u mesecima). Ispitanici su podeljeni u dve grupe. Prvu grupu činili su učenici uzrasta od 7 do 10 godina (58,3%), a drugu grupu učenici od 11 do 16 godina (41,7%). Većina ispitanika bili su dečaci (n=32; 88,9%).
Rezultati: Rezultati istraživanja su pokazali da frekventnost na ukupnom skoru za ceo uzorak iznosi 42,50±12,77, a za pojedinačne faktore: ograničena ra- znolikost – 23,39±7,15; odbijanje hrane – 8,72±4,25; disruptivno ponašanje – 10,39±3,15. Takođe, rezultati su pokazali da ne postoji statistički značajna razlika između ispitanika prve i druge uzrasne grupe, bilo na ukupnom skoru (p=0,168), bilo na pojedinim faktorima (ograničena raznolikost: p=0,265; od- bijanje hrane: p=0,442; disruptivno ponašanje: p=0,061).
Zaključak: Ovo je prvo istraživanje koje je sprovedeno u Srbiji i rezultati su u skladu s rezultatima prethodnih istraživanja koja su takođe utvrdila da deca s poremećajem iz spektra autizma ispoljavaju probleme u ishrani.
AB  - Introduction: A large number of children with autism spectrum disorder manifest eating problems.
Aim: The aim of the research was to examine the frequency of eating problems in children with autism spectrum disorder at primary school age.
Method: The research was conducted during 2021 in three primary schools in Belgrade: Dusan Dugalic, Miloje Pavlovic, and Radivoj Popovic. A questionnaire entitled “Brief Assessment of Mealtime Behaviors in Children” was used to collect data. The questionnaire was filled in by the parents. The research sample consisted of 36 students with autism spectrum disorder, average age 132.7±2.01 months. The first group consisted of students aged 7 to 10 years (58.3%), and the second group consisted of students aged 11 to 16 years (41.7%). The majority of examinees were boys (n=32; 88.9%).
Results: The results of the research showed that the frequency on the total score for the whole sample was 42.50±12.77 and for individual factors: limited diversity – 23.39±7.15; food rejection – 8.72±4.25; disruptive behavior – 10.39±3.15. Also, the results showed that there was no statistically significant difference between the subjects of the first and second age groups, either on the total score (p=.168), or on the scores on individual factors (limited diversity: p=.265; food rejection: p=.442; disruptive behavior: p=.061).
Conclusion: This kind of research is first to be done in Serbia and the results are in line with the results of previous research which also found that children with autism spectrum disorder manifest eating problems.
PB  - Univerzitet u Beogradu – Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju / University of Belgrade – Faculty of Special Education and Rehabilitation Publishing Center of the Faculty
C3  - Zbornik radova - 11. Međunarodni naučni skup „Specijalna edukacija i rehabilitacija danas“, Beograd, Srbija, 29–30.10.2021.
T1  - Problemi u ishrani kod dece sa poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta
T1  - Eating problems in primary school age children with autism spectrum disorder
EP  - 276
SP  - 269
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_3799
ER  - 
@conference{
author = "Adamović, Milosav and Birgermajer, Deneš and Sretenović, Ivana and Stošljević, Miodrag",
year = "2021",
abstract = "Uvod: Veliki broj dece sa poremećajem iz spektra autizma pokazuje probleme u ishrani.
Cilj: Cilj istraživanja je bio da se ispita učestalost problema u ishrani kod dece s poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta.
Metod: Istraživanje je sprovedeno tokom 2021. godine u tri osnovne škole: „NH Dušan Dugalić“, „Miloje Pavlović“ i „Radivoj Popović“. Za prikupljanje podataka korišćen je Kratki inventar ponašanja tokom jela kod osoba sa au- tizmom. Upitnik su popunjavali roditelji. Uzorak istraživanja formiran je od 36 učenika s poremećajem iz spektra autizma, prosečne starosti 132,7±2,01 (u mesecima). Ispitanici su podeljeni u dve grupe. Prvu grupu činili su učenici uzrasta od 7 do 10 godina (58,3%), a drugu grupu učenici od 11 do 16 godina (41,7%). Većina ispitanika bili su dečaci (n=32; 88,9%).
Rezultati: Rezultati istraživanja su pokazali da frekventnost na ukupnom skoru za ceo uzorak iznosi 42,50±12,77, a za pojedinačne faktore: ograničena ra- znolikost – 23,39±7,15; odbijanje hrane – 8,72±4,25; disruptivno ponašanje – 10,39±3,15. Takođe, rezultati su pokazali da ne postoji statistički značajna razlika između ispitanika prve i druge uzrasne grupe, bilo na ukupnom skoru (p=0,168), bilo na pojedinim faktorima (ograničena raznolikost: p=0,265; od- bijanje hrane: p=0,442; disruptivno ponašanje: p=0,061).
Zaključak: Ovo je prvo istraživanje koje je sprovedeno u Srbiji i rezultati su u skladu s rezultatima prethodnih istraživanja koja su takođe utvrdila da deca s poremećajem iz spektra autizma ispoljavaju probleme u ishrani., Introduction: A large number of children with autism spectrum disorder manifest eating problems.
Aim: The aim of the research was to examine the frequency of eating problems in children with autism spectrum disorder at primary school age.
Method: The research was conducted during 2021 in three primary schools in Belgrade: Dusan Dugalic, Miloje Pavlovic, and Radivoj Popovic. A questionnaire entitled “Brief Assessment of Mealtime Behaviors in Children” was used to collect data. The questionnaire was filled in by the parents. The research sample consisted of 36 students with autism spectrum disorder, average age 132.7±2.01 months. The first group consisted of students aged 7 to 10 years (58.3%), and the second group consisted of students aged 11 to 16 years (41.7%). The majority of examinees were boys (n=32; 88.9%).
Results: The results of the research showed that the frequency on the total score for the whole sample was 42.50±12.77 and for individual factors: limited diversity – 23.39±7.15; food rejection – 8.72±4.25; disruptive behavior – 10.39±3.15. Also, the results showed that there was no statistically significant difference between the subjects of the first and second age groups, either on the total score (p=.168), or on the scores on individual factors (limited diversity: p=.265; food rejection: p=.442; disruptive behavior: p=.061).
Conclusion: This kind of research is first to be done in Serbia and the results are in line with the results of previous research which also found that children with autism spectrum disorder manifest eating problems.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu – Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju / University of Belgrade – Faculty of Special Education and Rehabilitation Publishing Center of the Faculty",
journal = "Zbornik radova - 11. Međunarodni naučni skup „Specijalna edukacija i rehabilitacija danas“, Beograd, Srbija, 29–30.10.2021.",
title = "Problemi u ishrani kod dece sa poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta, Eating problems in primary school age children with autism spectrum disorder",
pages = "276-269",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_3799"
}
Adamović, M., Birgermajer, D., Sretenović, I.,& Stošljević, M.. (2021). Problemi u ishrani kod dece sa poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta. in Zbornik radova - 11. Međunarodni naučni skup „Specijalna edukacija i rehabilitacija danas“, Beograd, Srbija, 29–30.10.2021.
Univerzitet u Beogradu – Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju / University of Belgrade – Faculty of Special Education and Rehabilitation Publishing Center of the Faculty., 269-276.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_3799
Adamović M, Birgermajer D, Sretenović I, Stošljević M. Problemi u ishrani kod dece sa poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta. in Zbornik radova - 11. Međunarodni naučni skup „Specijalna edukacija i rehabilitacija danas“, Beograd, Srbija, 29–30.10.2021.. 2021;:269-276.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_3799 .
Adamović, Milosav, Birgermajer, Deneš, Sretenović, Ivana, Stošljević, Miodrag, "Problemi u ishrani kod dece sa poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta" in Zbornik radova - 11. Međunarodni naučni skup „Specijalna edukacija i rehabilitacija danas“, Beograd, Srbija, 29–30.10.2021. (2021):269-276,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_3799 .

Problemi u ishrani kod dece sa poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta

Adamović, Milosav; Birgermajer, Deneš; Sretenović, Ivana; Stošljević, Miodrag

(Univerzitet u Beogradu – Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju / University of Belgrade – Faculty of Special Education and Rehabilitation, 2021)

TY  - CONF
AU  - Adamović, Milosav
AU  - Birgermajer, Deneš
AU  - Sretenović, Ivana
AU  - Stošljević, Miodrag
PY  - 2021
UR  - http://rfasper.fasper.bg.ac.rs/handle/123456789/3697
AB  - Uvod: Veliki broj dece sa poremećajem iz spektra autizma pokazuje probleme u ishrani.
Cilj: Cilj istraživanja je bio da se ispita učestalost problema u ishrani kod dece s poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta.
Metod: Istraživanje je sprovedeno tokom 2021. godine u tri osnovne škole: „NH Dušan Dugalić“, „Miloje Pavlović“ i „Radivoj Popović“. Za prikupljanje podataka korišćen je Kratki inventar ponašanja tokom jela kod osoba sa autizmom. Upitnik su popunjavali roditelji. Uzorak istraživanja formiran je od 36 učenika s poremećajem iz spektra autizma, prosečne starosti 132,7 ± 2,01 (u mesecima). Ispitanici su podeljeni u dve grupe. Prvu grupu činili su učenici uzrasta od 7 do 10 godina (58,3%), a drugu grupu učenici od 11 do 16 godina (41,7%). Većina ispitanika bili su dečaci (n=32; 88,9%).
Rezultati: Rezultati istraživanja su pokazali da frekventnost na ukupnom skoru za ceo uzorak iznosi 42,50±12,77, a za pojedinačne faktore: ograničena raznolikost - k23,39±7,15; odbijanje hrane - 8,72±4,25; disruptivno ponašanje - 10,39±3,15. Takođe, rezultati su pokazali da ne postoji statistički značajna razlika između ispitanika prve i druge uzrasne grupe, bilo na ukupnom skoru (p=0,168), bilo na pojedinim faktorima (ograničena raznolikost: p=0,265; odbijanje hrane: p=0,442; disruptivno ponašanje: p=0,061).
Zaključak: Ovo je prvo istraživanje koje je sprovedeno u Srbiji i rezultati su u skladu s rezultatima prethodnih istraživanja koja su takođe utvrdila da deca s poremećajem iz spektra autizma ispoljavaju probleme u ishrani.
AB  - Introduction: A large number of children with autism spectrum disorder manifest eating problems.
Aim: The aim of the research was to examine the frequency of eating problems in children with autism spectrum disorder at primary school age.
Method: The research was conducted during 2021 in three primary schools in Belgrade: Dusan Dugalic, Miloje Pavlovic, and Radivoj Popovic. A questionnaire entitled “Brief Assessment of Mealtime Behaviors in Children” was used to collect data. The questionnaire was filled in by the parents. The research sample consisted of 36 students with autism spectrum disorder, average age 132.7±2.01 months. The first group consisted of students aged 7 to 10 years (58.3%), and the second group consisted of students aged 11 to 16 years (41.7%). The majority of examinees were boys (n=32; 88.9%).
Results: The results of the research showed that the frequency on the total score for the whole sample was 42.50±12.77 and for individual factors: limited diversity - 23.39±7.15; food rejection - 8.72±4.25; disruptive behavior - 10.39±3.15. Also, the results showed that there was no statistically significant difference between the subjects of the first and second age groups, either on the total score (p=.168), or on the scores on individual factors (limited diversity: p=.265; food rejection: p=.442; disruptive behavior: p=.061).
Conclusion: This kind of research is first to be done in Serbia and the results are in line with the results of previous research which also found that children with autism spectrum disorder manifest eating problems.
PB  - Univerzitet u Beogradu – Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju / University of Belgrade – Faculty of Special Education and Rehabilitation
C3  - Zbornik rezimea – 11. Međunarodni naučni skup „Specijalna edukacija i rehabilitacija danas“, Beograd, Srbija, 29–30.10.2021.
T1  - Problemi u ishrani kod dece sa poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta
T1  - Eating problems in primary school age children with autism spectrum disorder
EP  - 106
SP  - 105
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_3697
ER  - 
@conference{
author = "Adamović, Milosav and Birgermajer, Deneš and Sretenović, Ivana and Stošljević, Miodrag",
year = "2021",
abstract = "Uvod: Veliki broj dece sa poremećajem iz spektra autizma pokazuje probleme u ishrani.
Cilj: Cilj istraživanja je bio da se ispita učestalost problema u ishrani kod dece s poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta.
Metod: Istraživanje je sprovedeno tokom 2021. godine u tri osnovne škole: „NH Dušan Dugalić“, „Miloje Pavlović“ i „Radivoj Popović“. Za prikupljanje podataka korišćen je Kratki inventar ponašanja tokom jela kod osoba sa autizmom. Upitnik su popunjavali roditelji. Uzorak istraživanja formiran je od 36 učenika s poremećajem iz spektra autizma, prosečne starosti 132,7 ± 2,01 (u mesecima). Ispitanici su podeljeni u dve grupe. Prvu grupu činili su učenici uzrasta od 7 do 10 godina (58,3%), a drugu grupu učenici od 11 do 16 godina (41,7%). Većina ispitanika bili su dečaci (n=32; 88,9%).
Rezultati: Rezultati istraživanja su pokazali da frekventnost na ukupnom skoru za ceo uzorak iznosi 42,50±12,77, a za pojedinačne faktore: ograničena raznolikost - k23,39±7,15; odbijanje hrane - 8,72±4,25; disruptivno ponašanje - 10,39±3,15. Takođe, rezultati su pokazali da ne postoji statistički značajna razlika između ispitanika prve i druge uzrasne grupe, bilo na ukupnom skoru (p=0,168), bilo na pojedinim faktorima (ograničena raznolikost: p=0,265; odbijanje hrane: p=0,442; disruptivno ponašanje: p=0,061).
Zaključak: Ovo je prvo istraživanje koje je sprovedeno u Srbiji i rezultati su u skladu s rezultatima prethodnih istraživanja koja su takođe utvrdila da deca s poremećajem iz spektra autizma ispoljavaju probleme u ishrani., Introduction: A large number of children with autism spectrum disorder manifest eating problems.
Aim: The aim of the research was to examine the frequency of eating problems in children with autism spectrum disorder at primary school age.
Method: The research was conducted during 2021 in three primary schools in Belgrade: Dusan Dugalic, Miloje Pavlovic, and Radivoj Popovic. A questionnaire entitled “Brief Assessment of Mealtime Behaviors in Children” was used to collect data. The questionnaire was filled in by the parents. The research sample consisted of 36 students with autism spectrum disorder, average age 132.7±2.01 months. The first group consisted of students aged 7 to 10 years (58.3%), and the second group consisted of students aged 11 to 16 years (41.7%). The majority of examinees were boys (n=32; 88.9%).
Results: The results of the research showed that the frequency on the total score for the whole sample was 42.50±12.77 and for individual factors: limited diversity - 23.39±7.15; food rejection - 8.72±4.25; disruptive behavior - 10.39±3.15. Also, the results showed that there was no statistically significant difference between the subjects of the first and second age groups, either on the total score (p=.168), or on the scores on individual factors (limited diversity: p=.265; food rejection: p=.442; disruptive behavior: p=.061).
Conclusion: This kind of research is first to be done in Serbia and the results are in line with the results of previous research which also found that children with autism spectrum disorder manifest eating problems.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu – Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju / University of Belgrade – Faculty of Special Education and Rehabilitation",
journal = "Zbornik rezimea – 11. Međunarodni naučni skup „Specijalna edukacija i rehabilitacija danas“, Beograd, Srbija, 29–30.10.2021.",
title = "Problemi u ishrani kod dece sa poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta, Eating problems in primary school age children with autism spectrum disorder",
pages = "106-105",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_3697"
}
Adamović, M., Birgermajer, D., Sretenović, I.,& Stošljević, M.. (2021). Problemi u ishrani kod dece sa poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta. in Zbornik rezimea – 11. Međunarodni naučni skup „Specijalna edukacija i rehabilitacija danas“, Beograd, Srbija, 29–30.10.2021.
Univerzitet u Beogradu – Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju / University of Belgrade – Faculty of Special Education and Rehabilitation., 105-106.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_3697
Adamović M, Birgermajer D, Sretenović I, Stošljević M. Problemi u ishrani kod dece sa poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta. in Zbornik rezimea – 11. Međunarodni naučni skup „Specijalna edukacija i rehabilitacija danas“, Beograd, Srbija, 29–30.10.2021.. 2021;:105-106.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_3697 .
Adamović, Milosav, Birgermajer, Deneš, Sretenović, Ivana, Stošljević, Miodrag, "Problemi u ishrani kod dece sa poremećajem iz spektra autizma osnovnoškolskog uzrasta" in Zbornik rezimea – 11. Međunarodni naučni skup „Specijalna edukacija i rehabilitacija danas“, Beograd, Srbija, 29–30.10.2021. (2021):105-106,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rfasper_3697 .